Leertraject Service design voor netwerk ‘Ikendoe’

Innoveren bij de gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft moeite om complexe maatschappelijke problemen het hoofd te bieden en vermoedt dat de eigen organisatiestructuur daaraan debet is. Wij ontwierpen vanuit het frame: ‘een lerend hands-on netwerk’ om de organisatie ontvankelijker te maken voor innovatie.

‘Samen complexe maatschappelijke vraagstukken oplossen’.

Het team Innovatie van de afdeling Strategie en Ondersteuning bij de gemeente Rotterdam begon in 2017 het kennisnetwerk ‘Ikendoe’. Dit netwerk van denkers en doeners ontwikkelt concrete en schaalbare oplossingen voor vraagstukken die vanuit de gemeentelijke organisatie worden aangedragen.

Het team Innovatie vroeg MV om een traject in te richten, waar deelnemers kunnen leren hoe zij innovatieve methoden kunnen toepassen op praktijkcases. Creatieve uitwisseling en ruimte voor experiment zijn belangrijke uitgangspunten.

Service

Samen met André Schaminee (IsOok/Twynstra Gudde) begeleidden we de deelnemers in 5 service design modules door evenveel ontwerpstappen: empathisch onderzoek, het ontwikkelen van concepten, het testen van deze concepten, het maken van prototypes en een design scenario.
In drie groepen werkten we aan de volgende maatschappelijke vraagstukken:

1. Hoe kunnen we gerechtigden van een jeugdtegoed ook actief gebruik laten maken van de Rotterdamse cultuurpas?
2. Welke rol kan de Digitale stad spelen in het leven van bewoners?
3. Hoe kan de Willemsbrug beter benut worden door verkeer nu de Maastunnel een aantal jaar dicht is?

Resultaat

Allereerst hebben de deelnemers doorleefd wat een ontwerpende aanpak doet: met hen persoonlijk en als professional. Zo voelde het in het begin oncomfortabel om met burgers te spreken over hun ervaringen en behoeften maar bleken deze gesprekken bepalend om de vraag achter de vraag uit de casus te ontdekken.

Daarnaast heeft het team Innovatie een beeld gekregen hoe ze de verschillende deelnemers uit het netwerk verder kunnen ondersteunen. Dit gaat van leren om service design structureel toe te passen in het werk, tot opbouwend bekwaam maken via korte modules. En niet onbelangrijk; de praktijkcases passen de inzichten uit dit traject toe in de praktijk.

Ik zou structureel bepaalde vraagstukken willen analyseren in het kader van dit programma. Heeft zijn meerwaarde bewezen.

Deelnemer

De afgelopen jaren hebben we vanuit TwynstraGudde frequent samengewerkt met MV en tot grote tevredenheid. MV combineert een grondige kennis van het designproces met de creativiteit die nodig is om tot innovatieve voorstellen te komen.

André SchaminéePartner organisatieadviesbureau TwynstraGudde

Meer weten over onze diensten voor gemeentes?

Innoveren in grote organisaties is niet eenvoudig. De samenwerking met dit Innovatie-team van de gemeente Rotterdam en organisatieadviseur André Schaminee heeft ons wederom inzichten gebracht op het gebied van veranderen en het werkend krijgen van creativiteit binnen organisaties. We vertellen graag over deze samenwerking en hoe onze combinatie van expertise leidt tot bijzondere leer- en designtrajecten.

Nieuwsgierig? Stuur ons een mailtje.

Empathisch onderzoek Rotterdampas en jeugdtegoed

Kernteam

Team innovatie gemeente Rotterdam Gerard Nijboer
Jochem Cooiman

Ontwikkeling en begeleiding MV
André Schaminée

Periode

sept 2017 – jan 2018