Onderwijs voor WdKA en Gemeente Rotterdam

Studenten verbeelden de slimme stad van 2045

Wat als gebouwen zich direct kunnen aanpassen aan de behoefte van gebruikers? Wat als zuurstof vanwege hevige luchtvervuiling het betaalmiddel wordt in een wijk? Hoe ontmoeten we elkaar als we gedeeltelijk onderwater leven?
Design studenten van de Willem de Kooning Academie presenteren radicale toekomstscenario’s voor het transitiegebied Rotterdam Zuidplein.

Als representanten van de zogenoemde Generation Z hebben de studenten hun eigen toekomst verkend en de welhaast onbegrensde technologische mogelijkheden die zich ten behoeve van de stad aandienen. Wat zouden de implicaties zijn wanneer de stad gaat reageren op bewoners en passanten? Welke nieuwe relaties zouden kunnen ontstaan als mensen, sensoren en assets samensmelten?

In welke toekomst willen we leven?

Met bewoners en bezoekers van Zuidplein testen studenten de scenario’s en ontdekten welke nieuwe relaties betekenisvol zijn voor het dagelijks leven. De mogelijkheden verbeelden studenten in innovatie diensten en producten zoals een ‘Smart voor wie? design game voor stadsmakers’ en de ‘Omnisense, draagbaar zintuig voor het leven in een onderwater gemeenschap’.

We werkten voor dit project samen met het innovatie netwerk van de gemeente Rotterdam. Een enthousiaste groep adviseurs, proces- en productmanagers, een trainee en ruimtelijk ontwerper voedden de studenten aan het begin en eind van hun ontwerptraject. Studenten en ambtenaren leren zo samen hoe de scenario’s waarde creëren binnen de context van de smart city, de gemeentelijke organisatie en in het toekomstige leven van Rotterdammers.

Van scenario naar prototype

Studenten presenteerden hun voorstellen tijdens de conferentie ‘Stad van de Toekomst’ in de Openbare Bibliotheek van Rotterdam. Bezoekers stemden op hun favoriete voorstel. Het winnende scenario gaat onder begeleiding van vakdeskundigen van het cluster Stadsontwikkeling van Gemeente Rotterdam ontwikkeld worden tot een prototype voor de praktijk. Wordt vervolgd!

Kernteam

Begeleiding Myrthe Veenemen, Marjolein Vermeulen, Matthijs van Haagen

Innovatie Netwerk Gemeente Rotterdam Gerard Nijboer, Jochem Cooiman, Irma van Bergen Bravenboer

Periode

feb - maart 2019