Prototyping voor VPRO MediaLab

Poezië-lezers iedere dag aan de Krek

Hoe kunnen we literatuur en poëzie met vernieuwende vertelvormen en innovatieve platforms presenteren? Het antwoord was Krek, een op poëzie gerichte app.

Literatuur vernieuwend presenteren

Hoe kunnen we literatuur en poëzie met vernieuwende vertelvormen en innovatieve platforms presenteren? Voor antwoorden op deze vraag werd MV uitgenodigd deel te nemen aan een 2 daagse Hackethon van VPRO medialab. Marjolein vormde een team conceptontwikkelaar Leonieke Verhoog en programmamaker Maya Sahir en bedachten het crossmedia-concept Boek je trip.
Myrthe vormde een team met hybride schrijver Niels ’t Hooft, software engineer Nils Breunese, dichter Dennis Gaens en uitgever Sandra Bosch. Samen creëren zij de Krek app.

‘Krek’ is designed for quick bursts of quality, context-sensitive poetry and prose, and looks hot as hell! I’m quite proud of our teamwork and results, and was amazed that I wasn’t a tired wreck afterwards.

Niels ’t HooftHybride schrijver

Gek op Krek

Krek is een app die literatuur en poëzie ontsluit in het alledaagse. Op basis van locatiegegevens die gecombineerd worden met weergegevens past de content zich aan, aan de situatie. Dit wordt gecombineerd met een filter die de gebruiker uitkiest en zijn of haar stemming weergeeft. Wij geloven dat literatuur betekenis heeft en de lezer kan helpen in het dagelijks leven. Middels korte verhalen op het juiste moment willen we de dag van de lezer beter maken en hem of haar op een andere manier naar dingen laten kijken.

Concept en campagne

In 2 dagen bedacht en bouwde het team een werkend prototype van de app. Myrthe richtte zich naast de conceptontwikkeling op de vertaling naar een plezierig interactief ontwerp. Ook verzorgde zij de ‘campagne-beelden’ voor de app in dagelijks gebruik.

De Krek app is een solide voorstel voor een app die de gebruiker korte verhalen en poëzie presenteert. De jury is onder de indruk van het prototype dat in zo’n korte tijd is ontwikkeld. Het gebruik van filters gekoppeld aan een stemming/literair karakter ziet de jury als een geschikte ingang naar de content.

Jury MediaLabPaulien Dresscher (IFFR) Hugo Blom (VPRO gids) Jan Verhagen (DWDD panellid)

Meer weten over hoe wij prototypes inzetten?

Wij nodigen je uit om via prototyping je concepten snel en doeltreffend te testen. Het resultaat zal je verrassen – neem contact op om meer te weten te komen.

Kernteam

Idee Niels ’t Hooft
Myrthe Veeneman
Nils Breunese
Dennis Gaens
Sandra Bosch

Periode

maart 2017