
Leertraject voor organisatie innovatie Bibliotheek Haarlem
De buurt programeert zelf in de bieb
De bibliotheek Zuid-Kennemerland werkt vernieuwend met het Meemaakpodium: de mogelijkheid voor gemeenschappen uit wijken om zelf te programmeren in de bieb. Dat gaat niet vanzelf. Het vraagt van de hele bibliotheek organisatie om community’s te gaan faciliteren. Om deze verandering duurzaam te maken nam een organisatiebrede groep medewerkers deel aan compact en intensief ontwerptraject. MV design en New Wave Collective begeleidde zes bijeenkomsten voor inspirerend perspectief als basis voor nieuwe processen en samenwerking.
Ad-hoc verticale samenwerking kunnen organiseren
De Bibliotheek Zuid-Kennemerland uit Haarlem en omstreken heeft twee jaar geïnvesteerd in de pilot van het Meemaakpodium: gemeenschappen uit de buurt programmeren in een van de vestigingen van de bibliotheek. Van jongeren die zelf een bioscoopavond organiseren tot een initiatief tegen pesten, van een sociaal ondernemer die jeugd samenbrengt tot een Oekraïense community die samen lezen. De bibliotheek wil het podium toekomstbestendig maken en toepassen binnen alle 7 vestigingen in Zuid-Kennemerland. Daarnaast is de insteek om de mindset door te voeren in de interne bibliotheekorganisatie. De uitdaging is daarbij om op ad-hoc basis verticale samenwerking te kunnen organiseren tussen centrale bieb, vestigingen en community’s.
Samen naar de toekomst kijken
De behoefte bestaat om organisatiebreed te leren en vanuit verschillende perspectieven; Meemaken, participatie, personeel, facilitair, communicatie, besluitvorming en ICT, gezamenlijk naar de toekomst te kijken. Co-creëren en eigenaarschap delen met community’s staan nog op gespannen voet met de wens om controle te houden over bijvoorbeeld het pand en de communicatie. MV design is gevraagd om dit leren en innoveren te begeleiden bij het designproces in de vorm van 6 bijeenkomsten om tot gezamenlijk handelingsperspectief te komen. Een gedragen werkwijze en instrumentarium om dit in de praktijk te brengen. Marjolein van MV werkte daarin samen met organisatieadviseur Zinzi Stasse. De groep bestond uit directie, het management en medewerkers van betrokken afdelingen. Gedurende het proces sloten regelmatig mensen uit community’s aan.
Wat speelt er?
We starten met een mooie brede club, sommige deelnemers werken al meer dan dertig jaar bij deze bibliotheek, andere zijn pas recent aan het werk. Samen maakten we een tijdlijn van de bibliotheek. We zien grote maatschappelijke bewegingen als verzuiling, corona en AI naast gebeurtenissen als de invoering van de Bibliotheekwet en persoonlijke ervaringen; De geur van de linoleum vloer toen je als klein meisje boeken zat te lezen op de zolder. Of het brutaal intikken van een ruitje bij de vestiging in Schalkwijk. We voelen na afloop allemaal: de organisatie innovatie is onderdeel van allerlei veranderingen, en de bibliotheek heeft op verschillende levels waarde in ieders leven.
Context in kaart brengen
Een ontwerpende aanpak heeft een gereedschapskist vol aan oefeningen om te ontdekken wat er speelt in de levens van betrokkenen. Tijdens de eerste sessie gingen we in twee groepen aan de slag met journey mapping. Een oefening om in de schoenen te stappen van de community’s die iets in de bibliotheek hebben georganiseerd. We brachten de reis van twee recente casussen in beeld. Welke interacties vonden er plaats, rond welke momenten? Welke interne processen raakt dit? We ontdekken paradoxen die het lastig maken om het proces van community’s te faciliteren. Hoe kun je bijvoorbeeld leren als het in één keer goed moet? Kun je een pad volgen om buiten gebaande paden te treden? We formuleren op basis van deze paradoxen de ontwerpvraag voor het leertraject: “Hoe zorgen we dat er balans is binnen de organisatie en dat we leren om processen aan te sluiten op behoeften van community’s?”
Laatst moest de politie komen bij een avond die door jongeren werd georganiseerd. Richting omwonenden wil je als bibliotheek niet dat dit gebeurd. Maar voor die jonge organisatoren was het heel leerzaam.
‘Oh, jij kijkt daar anders naar’. Bij beide casussen zagen we dat het vooral intern ingewikkeld is, daar ontstaan onduidelijkheden en dit vraagt om wederzijds begrip.
Wat doet er toe?
Wat doet er toe voor betrokkenen? We interviewden met de deelnemers zowel collega’s en community’s. We oefenden met het stellen van andere vragen. Vragen waarmee we drijfveren, waarden, behoeften en verlangens van de community en collega’s konden onderzoeken. We proberen daarbij hele verschillende leefwerelden te begrijpen. En ‘andere vragen’ lokken antwoorden uit op het gevoelsniveau en over de beleving van mensen. Vragen, die minder focussen op cognitieve analyse. Vragen, die zorgen dat je meteen de diepte ingaat met je gesprekspartner. Een goede vraag is het halve werk. Een belangrijke gedeelde drijfveer die uit het interviews naar boven komt is om te werken aan een fijne en veilige stad. Er is behoefte aan persoonlijk contact, aan acceptatie en de herkenning van andere collega’s.
Met welke blik kunnen we kijken?
In de vorige sessie hebben de deelnemers zich verdiept in drijfveren en waarden. Vanuit alle inzichten bepalen deelnemers daarnaast de belangrijkste elementen van het vraagstuk. Samenwerking blijkt daarin het belangrijkste. Er is gebrek aan verbinding tussen afdelingen, onduidelijkheid over verantwoordelijkheden, processen en rollen en behoefte om beter te weten wat je kunt verwanten van de ander; collega en community. Voor community’s blijkt onduidelijk wat er allemaal mogelijk is. Voor interne afdelingen is het nog moeilijk om te gaan met allerlei verschillende wensen. Nu we het vraagstuk voor de organisatie verandering scherper hebben gemaakt, zetten we de meest abstracte stap van een ontwerpende aanpak: het reframen van de vraag. Met een nieuwe blik naar het vraagstuk kijken.
Inspiratie uit een ander domein
Vanuit thema’s kijken we vanuit hele andere domeinen naar de samenwerking binnen de bibliotheek. We laten ons inspireren door de strategie van bosbeheerders, door de flow in vaccinatiestraten en de open keuken van restaurants. De deelnemers gaan vervolgens in gesprek met een frame expert. Een bevlogen boswachter vertelt over het belang van struinen. Een medewerker bij de vaccinatiestraat brengt het inzicht dat een hele heldere werkomgeving niet saai hoeft te zijn. En de schoonmoeder van een collega, die veel in hotels en restaurants heeft gewerkt, legt het belang uit van meelopen op verschillende afdelingen. We ontdekken welke succesvolle principes en elementen uit de frames ons inspireren. En kiezen vervolgens de meest vruchtbare perspectieven om concepten en ideeën te ontwikkelen.

Welk nieuw denken is kansrijk?
Vanuit de nieuwe perspectieven verkennen we oplossingsrichtingen door prototypen te bedenken. Deelnemers testen concepten en ideeën in het klein getest in de praktijk. Er is gestruind met collega’s, aan een rad gedraaid om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar een vraag vanuit een community. We werken enthousiast verder aan diverse prototypen om te ontdekken welke mechanismen bruikbaar zijn en inspireren voor meer balans in de organisatie en een vraaggerichte mindset tijdens samenwerking met community’s.
Hoe gaan we verder?
Het ontwerpproces heeft oplossingsrichtingen en inspiratie gecreëerd. Gedurende het jaar gaan meerdere projectgroepen uitkomsten in de praktijk verder brengen. We kijken naar de issues die op korte en lange termijn spelen en welke prototypen kunnen bijdragen aan concrete stappen. Zo spelen er voor Facilitair bijvoorbeeld twee issues. Op korte termijn gaan ze de basis faciliteiten van het MeemaakPodium uitwerken in een vast menu voor elke vestiging (techniek, sleutelset etc.). “De spullen zijn overal hetzelfde en zo werkt het, punt.” Op langere termijn willen ze het gedeeld eigenaarschap en vertrouwen vergroten. Ze willen het perspectief van een open keuken gaan inzetten voor wederzijds begrip. “Community’s zijn namelijk onderdeel van ons”. De stuurgroep met directie en management is enthousiast over het struinen, ze gaan ruimte geven zodat er verschillende activiteiten, zogenoemde struintijd, georganiseerd kunnen worden. “We hebben een voorbeeldfunctie in het bewust contact zoeken en die pakken we op, ook voor extern struinen. Zelf gaan we ons MT op steeds andere vestigingen doen.“ Daarnaast gaat ieder MT lid een projectgroep van een ander team begeleiden om het nieuwe proces te steunen, met aandacht voor taakverdeling en vervolgstappen.
Meer weten hoe wij helpen om een organisatie met een intern designleertraject duurzaam te vernieuwen?
Instrumentarium en impact monitoren
Gedurende het jaar begeleiden we de projectgroepen op lichte wijze bij het concretiseren. Myrthe ontwerpt een toolkit met nieuw instrumentarium om de ontwerpende en faciliterende mindset en het handelingsperspectief actief in het proces te houden. Na ruim een half jaar begeleiden we een intervisie tussen de groepen om de impact te monitoren. De groep van Facilitair heeft met het perspectief van de open keuken gewerkt en dat gaf de richting die ze zochten. Het hielp hen om steeds de positie van de ander (community’s en verschillende afdelingen) mee te nemen in ideeën en keuzes. Het gaf hen ook de ruimte om onderling te botsen. Tussen ‘regels en beren op de weg’ en ‘dat moet toch kunnen’. De groep is over dit botsen enthousiast. Het clashen helpt door je echt open te stellen naar elkaar en emoties te benoemen, een time-out te nemen en elkaar vervolgens tegemoet te komen. Dit is de gewenste mindset uitgevoerd in de praktijk.
Kernteam
Coördinator organisatie-innovatie Bibliotheek Inge Thoes
Manager programmering Bibliotheek Gertrude Hoogendoorn
Social designer, ontwerp leertraject, begeleiding Marjolein Vermeulen
Organisatieadviseur, begeleiding Zinzi Stasse (New Wave Collective)
Ontwerp instrumentarium, ondersteuning begeleiding Myrthe Veeneman
Bibliotheek Zuid-Kennemerland Deelnemers van betrokken afdelingen
Dank aan Deelnemers vanuit community's
Periode
2023