Herdenkingsapp samen met Oorlogsgravenstichting
Modern herdenken van oorlogslachtoffers
Hoe herdenk je ‘de oorlog’ als je er zelf geen hebt meegemaakt? Nu overlevers van de Tweede Wereldoorlog uitsterven, raken slachtoffers in vergetelheid en gaat het begrip ‘oorlog’ voor jonge generaties ver weg voelen. Wat als je de mobiele telefoon (die je altijd bij je hebt) kunt inzetten om te herdenken? Het resultaat is een nieuw concept voor Herdenking op 4 mei: haal één slachtoffer uit de vergetelheid door een klein, persoonlijk, digitaal herdenkingsritueel. Zo voelt herdenken op 4 mei dichtbij en concreet.
De Oorlogsgravenstichting
De Oorlogsgravenstichting heeft het levend houden van de herinnering aan oorlogsslachtoffers als missie. In Nederland zijn 180.000 mensen geregistreerd als oorlogsslachtoffer: ze verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, bij gewelddadige conflicten daarna (in voormalig Nederlands-Indië of tijdens recentere vredesmissies. Hoe kun je deze mannen, vrouwen en kinderen persoonlijk herdenken? Met deze uitdaging bedachten de ontwikkelaars van Bitman de HerdenkingsApp. Zij vroegen MV om de beleving van deze moderne manier van herdenken te ontwerpen.
Ik had niet gedacht dat een app je zo kon raken.
Een kleine app met een groot en krachtig gebaar.
Eén minuut, één slachtoffer
Met de app Herdenking kun je een willekeurig slachtoffer één minuut herdenken:
• je selecteert een leeftijd;
• de app presenteert een slachtoffer dat bij overlijden die leeftijd had.
Herdenken kan met je ogen dicht; je telefoon gaat aan het begin en na afloop van die minuut heel even trillen. Na de minuut toont de app andere slachtoffers met dezelfde leeftijd.
Prachtig eerbetoon. Geweldig hoe moderne middelen het verleden kunnen terugbrengen!
Resultaat
De app werd gelanceerd ter gelegenheid van de dodenherdenking van 4 mei 2012. Het persbericht ging viral, waardoor de app snel bekendheid kreeg, en vaak gedownload en geopend werd. De keuze voor een leeftijd brengt de herdenking dichtbij: gebruikers kiezen vaak hun eigen leeftijd, of die van hun kinderen. Door een persoon uit de vergetelheid te halen maakt deze app van het herdenken een kleine, maar impactvolle actie.
Update Corona
Naar aanleiding van de oproep thuis te herdenken is de app compleet geüpdatet. Nu werkt de app ook voor de nieuwste generatie smartphones.
De app is gratis en beschikbaar voor iPhone en Android.
Meer weten over hoe wij mensen emotioneel raken met digitale middelen?
Collecties en data ontsluiten vanuit de belevingswereld van gebruikers doen wij met focus op het gevoel. Deze app begon als een prototype, om te ontdekken hoe je via een digitaal middelen – die doorgaans afstand creëren – toch dichtbij een slachtoffer kunt komen. Dit laatste is altijd een uitdaging bij het tot leven brengen van de geschiedenis.
We denken daar graag over mee!
Kernteam
Idee en technische ontwikkeling Bitman
Gebruikersbeleving en visual design MV
Partner Oorlogsgravenstichting
Periode
maart - april 2012