Visuele strategie lancering Publeaks voor Netwerk Democratie

Veilig en anoniem informatie delen met de pers

Onderzoeksjournalistiek staat onder druk, maar is van groot belang voor de controlerende functie die de journalistiek heeft binnen onze democratie. Wij droegen bij aan de totstandkoming van een veilig digitaal doorgeefluik voor klokkenluiders om anoniem documenten aan te leveren bij belangrijke Nederlandse persorganisaties. Dankzij Publeaks zijn honderden misstanden aan het licht gebracht.

Veilig in contact

Om misstanden aan de kaak te stellen is het belangrijk dat klokkenluiders veilig in contact kunnen komen met media. Contact zoeken met een journalist is voor velen een grote stap. Om het delen van informatie te stimuleren en te faciliteren ontstond het idee voor platform Publeaks; een samenwerkingsverband tussen Netwerk Democratie, ethisch hackers en een aantal vooraanstaande Nederlandse media. Publeaks maakt het mogelijk voor houders van gevoelige informatie om op een veilige, anonieme en eenvoudige manier in contact te komen met de pers.

MV werd gevraagd om, samen met programmeur Islands of Meaning, een gebruiksvriendelijke interface te ontwerpen voor de complexe software die anoniem lekken mogelijk maakt, door zowel de bron als de journalist te beschermen.

De samenwerking tussen vrijwel alle toonaangevende Nederlandse mediaorganisaties maakt dit initiatief uniek in de wereld, op een moment dat de discussie over veiligheid, privacy en bescherming van klokkenluiders actueler is dan ooit.

Stichting Publeaks

Betrouwbaarheid met een vleugje activisme

We starten met een visueel veldonderzoek naar de relatie tussen Publeaks en Wikileaks. Daar waar Wikileaks zich organiseerde met oog op volledige transparantie en openbaring, zoekt Publeaks vanaf de oprichting een relatie met zowel de aangevers (klokkenluiders) als de ontvangers (deelnemende media). Voor beiden is een betrouwbaar platform van belang.

Tijdens een visuele brainstorm verkenden we welke uitstraling en interactie deze betrouwbaarheid uitdraagt. We kozen voor een door onthulling geïnspireerd beeldmerk met een heldere tagline. We brachten de concrete stappen visueel in beeld zodat een gebruiker snel kan handelen en in een oogopslag ziet naar welke media de informatie gestuurd kan worden. Voor de deelnemende media stelden we een pakket samen met beeldmateriaal dat in de eigen opmaak kon worden meegenomen om de lancering herkenbaar te communiceren.


Resultaat

De lancering ging niet onopgemerkt en binnen een aantal weken bracht de Volkskrant het eerste schandaal gelekt via Publeaks naar buiten. Zowel landelijke als regionale media gebruiken structureel de dienstverlening van Publeaks.

Het heeft zich de afgelopen jaren bewezen als nuttig platform en wordt actief gebruikt door bronnen. Dankzij Publeaks zijn er in de afgelopen jaren honderden zaken aan het licht gekomen.

Free Press Unlimited

MV versterkt maatschappelijke missies

MV gelooft in het belang van onderzoeksjournalistiek ter bevordering van de democratie en heeft dankbaar de start van Publeaks versterkt. Benieuwd wat we voor uw missie kunnen betekenen?

Kernteam

Netwerk Democratie Mieke van Heesewijk

mede initatiefnemers Teun Gautier
Corine de Vries

Visuele strategie lancering MV

Front-end developer Islands of Meaning

Periode

mei – okt 2013