Workshops voor versterking van prototypen en publieksparticipatie

De VPRO innoveert met service design

MV helpt VPRO op diverse projecten met service design. Een van deze projecten is Trees, een nieuw platform voor onderzoeksjournalistiek.

Innovatief icoon in de media

VPRO is een icoon van het Nederlandse medialandschap en een groep krachtige mediamakers. Het medialandschap verandert, en VPRO gaat mee: makers innoveren en experimenteren er met crossmedia-producties en publieksparticipatie. Dat vraagt om een andere manier van werken, want: hoe zorg je voor samenhang wanneer verhalen via verschillende kanalen een weg naar een publiek kunnen gaan vinden? En hoe betrek je een publiek bij een nieuwe productie? MV werd gevraagd om het team van VPRO digitaal kennis te laten te maken met service design.

MV heeft een crossmedia-concept mede-ontwikkeld voor VPRO en we zijn dit concept samen direct met gebruikers gaan testen. Het was voor ons nieuw om zo vroeg in het proces al gebruikers te betrekken.

GertJan KuiperProject coördinator VPRO

We zijn gewend om dit pas te doen wanneer we weten welk product we gaan maken of zelfs pas wanneer het al bijna klaar is. Het smaakt naar meer: hoe kunnen wij testen in onze gehele workflow brengen?

GertJan KuiperProject coördinator VPRO

Sessie met afdeling digitaal

Pijnpunten en experimenten uitlichten

Marjolein begeleidde een sessie waarin we met de hele afdeling digitaal de workflow van een afgeronde en een actuele productie in kaart hebben gebracht. We ontdekten pijnpunten waar de interne- en externe samenwerking stroef verliep, maar ook mogelijkheden voor experiment. Die sessie bracht inzicht in de eigen manier van werken en opende een constructief gesprek binnen het team over de rol van testen in het hele ontwikkelproces. Na de sessie begonnen diverse teamleden met nieuwe vormen van prototyping.

Vervolgproject: Trees

Deze sessie kreeg vervolg in een verdiepende sessie voor het project Trees en een onderzoeksproject met studenten aan de Willem de Kooning Academie.

Over Trees

VPRO en HUMAN zien het mogelijk maken van serieuze onderzoeksjournalistiek als een belangrijke taak voor het publieke omroepbestel. Samen ontwikkelden ze daarom Trees, een interactieve app voor onderzoeksjournalistiek.
Trees is onderzoeksjournalistiek nieuwe stijl, waarin journalisten voor en vooral met de gebruikers uitzoeken wat zij willen weten. Gebruikers kunnen het gehele journalistieke maakproces volgen via audio reportages en actief meedoen.

Trees is een experimentele productie; het is een vorm die nog niet bestaat. Dit vraagt niet alleen om een goede interne samenwerking maar gebruikers dienen zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces betrokken te worden. MV heeft het technische ontwikkelteam en de kersverse redactie ondersteund met service design.

Millenials observeren

De VPRO richt zich met Trees op ‘Millenials’ (geboren tussen 1980 en 2000). Om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van deze doelgroep startte MV een onderzoeksproject aan de Willem de Kooning academie. Wat betekent journalistiek eigenlijk in het leven van jonge mensen en welke waarden en behoeften hebben zij? Studenten ging op straat en in het openbaar vervoer Millenials observeren (shadowing) en interviewen. Ze leerden hun vondsten visueel en interactief te presenteren om zo de VPRO mee te nemen in de bevindingen. Ze eindigden deze module met een prototype waarin een kansrijke interactie voor de Trees app getest werd.

Voorbeelden van prototypen voor publieksinteractie:

‘Kom uit je bubbel’-blind date, waarin Trees deelnemers op basis van persoonlijke voorkeuren gematched worden aan een vernieuwend tegengeluid. Hipster meets reaguurder.

Trees tinder: aan de hand van vragen over het Trees thema ontdek je razendsnel wat je zelf belangrijk vindt om vervolgens dieper in het onderwerp te duiken.

Meer weten over service design door MV?

We nemen geregeld opdrachtgevers van allerlei pluimage op reis door de service design methodiek. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen doen? Neem contact op met MV.

Kernteam

VPRO GertJan Kuiper
Gerben van Heijningen
Geert-Jan Strengholt
Timo Klok

Service design begeleiding MV

Periode

oktober 2017 – januari 2018