social design

De Nacht Club

Wijkagent Mark vertelt aan Martha over hoe hij beter leerde luisteren na een ernstig ongeluk. De zestienjarige Faith vertelt hoe ze probeert contact te krijgen met haar nieuwe buren, maar “heel veel mensen praten niet”. Ada steekt de loftrompet over de “buurtgek”: “hij ziet veel meer dan de mensen die werken en zegt het zoals het is.” Sabrina vertelt aan ambtenaar Samir over dronken jongens die stoer deden met messen: “ik ging meteen naar mijn broer.”

Wat is De Nacht Club?

In De Nacht Club ontmoet je mensen die je niet kent. Dat voelt onwennig, en een beetje onveilig. Maar als je het toch doet groeit juist je gevoel van veiligheid. De Nacht Club is een veilige plek voor onveilige onderwerpen. Daarvoor is het nodig om bestaande scripts rond participatie te doorbreken. Geen beamers en inspraak, maar intieme ontmoetingen in het donker. Iedereen die komt is lid. Leden leren elkaar beter te begrijpen, te vertrouwen en te vinden. Professionals ontmoeten bewoners als gelijken, zonder hun publieke rol te ontkennen.

De nacht, het donker en de intimiteit van nachtclubs zijn een inspiratie voor De Nacht Club. De missie van De Nacht Club is om te onderzoeken hoe intimiteit kan bijdragen aan zinvolle interactie tussen mensen en systemen.

Lees meer: www.denachtclub.com

De Nacht Club opent nieuwe vestigingen!

De Nacht Club ontstond in Rotterdam-Zuid samen met bewoners en professionals, nog voor de Corona-crisis. Tijdens (tot nu toe) zes Nacht Club bijeenkomsten ging het over je veilig voelen, durf, motivatie, armoede en eenzaamheid. Maar De Nacht Club is niet gebonden aan plaats of onderwerp.

In oktober stond De Nacht Club op de Dutch Design Week, als onderdeel van de Embassy of Safety. We voerden tientallen gesprekken met geïnteresseerden uit heel Nederland, België en Europa. We merkten: De Nacht Club spreekt tot de verbeelding. Veel mensen ervaren een gemis aan het soort gelijkwaardige en intieme gespreksruimte die De Nacht Club biedt. In 2022 gaan we door met De Nacht Club in Reyeroord, en starten nieuwe Nacht Clubs in Roosendaal en de wijk Hoogvliet in Rotterdam. In 2022 begon de Nacht Club Academie, een plek waar bewoners, ambtenaren, agenten en andere professionals met elkaar leren over hoe je werkt aan veiligheid en vertrouwen.

Meer weten?

De Nacht Club is mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Rotterdam en Reyeroord+.

Kernteam

Social designers, initiatiefnemers Jaap Warmenhoven en Marjolein Vermeulen

Stagiaires Anna Banffer and Floris Sombeek

Film Nick Mansfeld

Dank aan alle DNC leden waaronder wijkagent Mark Jurgens en stadslaborante Eline van Weelden (Reyeroord+, gemeente Rotterdam)

Periode

2020 – heden