Ontwerpaanpak Aardgasvrije wijken mensenenergie.nl

Social design voor de energietransitie

Kan de energietransitie gaan over mensen, en niet alleen over techniek en geld? Voor professionals is de complexiteit van de energietransitie dagelijkse kost, maar veel mensen hebben hele andere dingen aan hun hoofd. Social design neemt de drijfveren van bewoners als vertrekpunt. We ontwerpen nieuw perspectief, zodat iedereen onderdeel kan zijn van de oplossing.

Een complexe vraag

Het is een grote uitdaging om de transitie naar aardgasvrij voor elkaar te krijgen. Van politiek Den Haag tot in je keuken, het is een ingrijpende verandering die alleen lukt als we er samen voor gaan. Ze zit vol met complexiteit en paradoxen: kun je participatie afdwingen? Kun je leren en toch iets in één keer goed doen? Vooral gemeenten, die de regierol hebben gekregen, stellen zich dit soort vragen.

Een goed idee

Wij begonnen anderhalf jaar geleden tijdens een 2-daagse designsprint met een goed idee: kan de energietransitie gaan over mensen, en niet alleen over techniek en geld? Kunnen Nederlandse wijken er beter van worden? We vonden allerlei mensen en organisaties die mee wilden werken aan die queeste. En nu nodigen we jou uit om ook met ons mee te doen.

Een goed begin

We noemen onze werkwijze social design. ‘Social’ omdat we met mensen werken, en de energietransitie zien als een vraagstuk van en door mensen gemaakt. Het gaat over hoe we samenleven, samen warmte maken. ‘Design’ omdat we werken volgens een ontwerpende methode. Door ons in te leven in mensen, nieuw perspectief te ontwikkelen, en door uit te proberen en leren. We hebben al prachtige ervaringen opgedaan in Dordrecht, Rotterdam en Veenendaal. Die vind je op www.mensenenergie.nl.

Zoek ons op en sluit je aan

Je vindt ons op verschillende plekken:

LinkedIn groep Mensgerichte energietransitie
Handreiking Participatie – aardgasvrijewijken.nl
mensenenergie.nl

Werk jij aan een energietransitie met en voor mensen in de wijk?

Benieuwd naar de social design aanpak of heb je een vraag?

Kernteam

Initiatiefnemers Jaap Warmenhoven – Matching Futures
Hanke Nijman – TwynstraGudde
Marjolein Vermeulen – MV design

Programma Aardgasvrije wijken – Ministerie van BZK Lieke van Son
Martijn Tak

Periode

2018 – heden