Leergang Service design voor Gemeente Rotterdam

Ambtenaren met service design aan de slag

De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om de eigen organisatie klantvriendelijker te maken en meer ruimte te creëren voor innovatie. Om deze beweging te versterken werd een leertraject gestart, waarin 25 ambtenaren uit verschillende clusters een ontwerpende aanpak leren toepassen op 5 praktijkcases. MV werd door André Schaminee (IsOok/Twynstra Gudde) gevraagd om samen deze leergang te ontwikkelen en te begeleiden.

Wat hebben we gedaan?

In vier maanden hebben we de ambtenaren wegwijs gemaakt in de wereld van service design. Tijdens 8 actieve modules van een dag met tussentijds veldwerk leerden ze om stapsgewijs een dienst te ontwerpen die aansluit op de behoeften van burgers. Ze leerden de methodiek toe te passen en ontdekten wat er nodig is om er succesvol mee te zijn in de eigen organisatie.

Daarbij werkten ze niet ‘veilig’ aan fictieve cases, maar experimenteerden ze binnen vraagstukken uit de praktijk. We bogen ons over vragen als: Hoe kan de gemeente ontvankelijker worden voor initiatiefnemers uit de stad? Hoe kunnen we uitkeringsgerechtigden benaderen vanuit vertrouwen in plaats vanuit wantrouwen? En ook: Hoe kunnen we medewerkers helpen zich te ontwikkelen? Hoe kunnen we de bezettingsgraad van een parkeergarage verbeteren?

Vol enthousiasme presenteerden de ambtenaren de eindresultaten van de leergang in de Kruisplein garage. Op deze ongebruikelijke plek toonden ze vijf concepten voor diensten die intuïtief werken, voor zowel burger als ambtenaar.

André en Marjolein vormden een professioneel team dat ons heeft geïnspireerd en gemotiveerd om anders te denken en te doen. De leergang servicedesign geeft ons niet alleen de tools maar ook het inzicht dat we als organisatie moeten veranderen om onze externe en interne dienstverlening naar een hoger niveau te brengen.

Ronald van den BergGemeente Rotterdam

Wat een enthousiasme en kunde! Duidelijk verhaal, goede voorbereiding, goede aandacht voor deelnemers en problemen.

DeelnemerLeergang

Hoe gaan zij verder?

Het leertraject was een inspirerende en impactvolle samenwerking, die inmiddels een vervolg heeft gekregen. Met name de grondige probleemanalyse door empathisch onderzoek en reframing zorgden ervoor dat case-eigenaren een andere koers kozen voor verdere ontwikkeling.

Als we als gemeente participatief en gericht op de opgave van de stad en inwoners willen werken, dat is dit wat we te doen hebben.

DeelnemerLeergang

Meer weten over onze leertrajecten?

De samenwerking met de organisatieadviseurs van IsOok brengt ons inzichten op het gebied van veranderen en het werkend krijgen van creativiteit binnen organisaties. We vertellen graag over deze samenwerking en hoe onze combinatie van expertise leidt tot bijzondere leer- en designtrajecten.

Nieuwsgierig? Stuur ons een mailtje.

Kernteam

Gemeente Rotterdam Ronald van den Berg
Sanne Ros
Pauline de Vries

Projectleider Twynstra Gudde André Schaminée

Design begeleider Marjolein Vermeulen

Periode

sept 2016 – jan 2017