Inspiratiestand Social design Congres Aardgasvrije Wijken

Energietransitie: hoe betrek je bewoners?

Voor de transitie naar aardgasvrije wijken bestaat geen one size fits all oplossing. Wat in de ene wijk werkt, werkt in de andere wijk juist niet. In opdracht van het Programma Aardgasvrije Wijken (ministerie van BZK) hebben wij samen met TwynstraGudde en Matching Futures een ontwerpaanpak ingezet voor een mensgerichte energietransitie. Tijdens het congres Aardgasvrije wijken op 23 januari 2020 deelden wij onze resultaten in een inspiratiestand. De aanwezigen kunnen in gesprek met bewoners en elkaar om te ervaren wat deze aanpak voor hun gemeente kan betekenen.

Inspiratie

Op het congres Aardgasvrije wijken kwam 1,5 jaar aan ervaring en inzicht samen. In de stand van de social design beweging voor de energietransitie konden professionals zien en beleven hoe je juist de mens centraal kunt zetten in het werken aan de transitie en een mooie toekomst in de wijk. Door nieuw perspectief te ontwerpen dat helpt gebruik te maken van zowel expertise van professionals als ervaring van bewoners.

Ontdek de kracht van blijverschap en eigenwij©k

In de stand deelden we de eerste uitkomsten van onze social design-aanpak voor de gemeenten Dordrecht, Rotterdam en Veenendaal. Omdat we het wiel niet steeds opnieuw uitvinden en gemeenten elkaar onderling versterken, bouwen we aan een lerende beweging voor een mensgerichte energietransitie. De resultaten van onze aanpak presenteren we daarom ook online op mensenenergie.nl.

De prachtige dialoogstoelen en FF Buurten zijn gemaakt door regisseur Eefje Suijkerbuijk en kunstenaar Victor Engbers.

Extra dank aan onze muzes uit Rotterdam, bewoners Judella en Janine, die tijdens het congres ‘op hoogte’ vertelden over hun leven en dat van buren in de wijk.


Werk jij aan een energietransitie met en voor mensen in de wijk?

Benieuwd naar de social design aanpak of heb je een vraag?

Kernteam

Mensenenergie Jaap Warmenhoven – Matching Futures
Hanke Nijman – TwynstraGudde
Marjolein Vermeulen – MV design

Dialoogstoelen interventie FF Buurten Eefje Suijkerbuijk en Victor Engbers

Programma Aardgasvrije wijken – Ministerie van BZK Lieke van Son
Martijn Tak

Periode

jan 2020