Innovatie Pabo Hogeschool Utrecht en Zorgeloos naar School

Ervaringskennis in het onderwijs

In welke mate nemen we de kennis en ervaring van kinderen en studenten serieus en welke ruimte is er om die kennis te benutten binnen het onderwijs? En hoe werkt dat als het gaat om jonge mensen met een chronische aandoening? Kunnen de eigen belevingen van studenten met een aandoening omgezet worden in expert kennis? Het antwoord is ja! De eigen ervaring blijkt een waardevolle inbreng te zijn in het onderwijs.

Onzichtbaar

In iedere klas zitten gemiddeld 3 kinderen met een chronische aandoening. Helaas valt een van die kinderen uit in het onderwijs door onvoldoende ondersteuning. Chronische aandoening zijn vaak niet zichtbaar. Zorgeloos naar School is een stichting die ouders, leerlingen en leerkrachten informeert om die ondersteuning te verbeteren. Zij werken vanuit ervaringsdeskundigheid en vroegen zich af: kan ervaringskennis ook binnen de opleiding tot leerkracht van waarde zijn? Ze gingen daarin samenwerken met social designers van MV design, gesteund door het Agis Innovatiefonds. We delen op deze pagina de rijkdom van twee jaar ontwerpend onderzoek, experiment en innovatie rond ervaringskennis in het onderwijs.

 

“Van ‘Ik vorm een probleem’ naar
‘ik voeg waarde toe’.”

De basisschoolleerkrachten van de toekomst worden opgeleid op de pabo. Ons ontwerpend onderzoek 3dubbel begon bij één pabo student. Tamara heeft een driedubbele ervaringsdeskundigheid: ze heeft zelf op de basisschool ervaring met een aandoening, volgt een opleiding, en is straks leerkracht van leerlingen met een chronische aandoening. We gingen aan de slag met deze driedubbele ervaringsdeskundigheid om te kijken op welke manier deze bij zou kunnen dragen aan kennis en inzicht over leerlingen met een chronische aandoening op school, en de rol van de pabo hierin. Specifieke aandacht daarbij was er voor de onzichtbaarheid van chronische aandoeningen, in de klas en op de pabo.

Blinde vlek binnen het onderwijs

Tijdens een diepte-interview brachten we Tamara’s ervaringen rond het basisonderwijs, tijdens de pabo en voor de klas in kaart. Een indrukwekkend gesprek, waarin Tamara ontdekte welke momenten bepalend zijn geweest voor haar ervaringsdeskundigheid en welke leervragen ze daarover heeft richting haar pabo opleiding en voor haar rol als docent. Er ontvlamt iets in Tamara; ze voelt zich gezien en gehoord. Ze wil graag samen het onderzoek vormgeven.

Tamara introduceert ons bij haar leerteam begeleider van pabo Hogeschool Utrecht. Er is recent veel aandacht voor inclusief onderwijs en voor cognitieve stoornissen, maar bewustzijn over chronische aandoeningen blijkt een blinde vlek. Het is nog geen onderwerp binnen het curriculum, en ook niet onderdeel van gesprekken tussen docenten en studenten, en tussen studenten onderling. Onze onderzoek insteek brengt ongemak maar ook nieuwsgierigheid. De deuren gaan wagenwijd open wat leidt tot allerlei activiteiten.

Pop-up: begin van gesprek

Een van de activiteiten is een pop-up onderzoeksmuur om met medestudenten uit alle leerjaren in gesprek te komen. Voor het ontwerp van de pop-up hebben we gekeken hoe we echt laagdrempelig over chronische aandoeningen en ervaringen kunnen spreken. Daarin bracht de lijst ‘Ik ben niet zielig, maar ik heb wel…’ direct herkenning. Iedere student of docent die we spraken kende wel iemand uit de eigen omgeving, een broer, opa, een meisje vroeger in de klas. Door over herinneringen en ervaringen te spreken ontstond een bredere blik op ervaringsdeskundigheid.

De pop-up was heel leerzaam. Als stichting werken wij vanuit het overkoepelende begrip chronische aandoeningen maar dat levert weinig herkenbaarheid op. Juist de concrete verbeelding van de rol met de lijst van aandoeningen maakt dat mensen zich kunnen verhouden. Je zag echt het gedachteproces van ‘o jee zoveel, hier weet ik weinig van’, naar ‘ja, ik ken wel iemand met…’ naar ‘hier moet ik iets mee.”

Floor Kaspersvoorzitter Zorgeloos naar School

Deze samenwerking met studenten, Zorgeloos naar School en ontwerpers is een eyeopener. Chronische aandoeningen waren echt een blinde vlek voor mij en mijn collega’s. Het zit nu tussen mijn oren en ik wil er concreet verder mee.

Petra Oostveendocent en aandachtsfunctionaris

Ervaringskennis zet aan tot actie

We zien een belangrijk mechanisme ontstaan. De eerste reactie bij studenten en docenten is verbazing over de eigen blinde vlek, maar vanuit ervaringsdeskundigheid ontstaat vervolgens empathie en een verantwoordelijkheidsbesef om er mee aan de slag te gaan. Ze zoeken vervolgens tools om dat te kunnen doen. Hiermee wordt mogelijk om echt tot verandering te komen. De ervaringskennis zet aan tot actie. De vervolgstap is dan ook om de tools te ontwikkelen om die actie te faciliteren en effectief te maken.

Tools maken in het PeerStation

Tamara neemt het initiatief om het gesprek onder studenten aan te wakkeren en maakt De grabbel babbel ton. Als ontwerpers creëren we een werkwijze waarin studenten en docenten net als Tamara zelf hun ervaringsdeskundigheid rond chronische aandoeningen kunnen ontdekken en inzetten. Tot nu toe hebben studenten en docenten vijf interactie tools ontworpen die hen helpen om van rol te wisselen, ‘lastige’ onderwerpen aan te pakken en inzichten te ontwikkelen over de waarde van ervaringsdeskundigheid rond chronische aandoeningen. Niet alleen op de Hogeschool Utrecht, maar ook op basisscholen. Tijdens hun stages brengen studenten dit zelf het onderwijsveld in.

Vernieuwing binnen het onderwijs mogelijk maken

De betrokken onderwijsmanager en docenten raakten enthousiast over de kanteling die ervaringskennis brengt in het onderwijs. In plaats van informatie ‘halen’, kunnen studenten vanuit de eigen ervaring een waardevolle inbreng hebben in het ontwikkelen van onderwijs. In partnerschap met HU pabo konden we de werkwijze verder concretiseren. We kozen voor een combinatie tussen het draagvlak vergroten onder docenten, de regie versterken van ervaringsdeskundige studenten, het doorontwikkelen van werkwijze en tools en reflecteren om te kunnen schalen en verbreden.

Social design brengt ons opleidingsinstituut een hele nieuwe aanpak. We ontdekken nu hoe waardevol daarin de ervaringskennis is van onze studenten. We willen hen in de regie kunnen brengen en samen laten werken met docenten.

Paul MaasenOnderwijsmanager HU pabo

Dat start met een ander leerproces, met andere gesprekken, experimenten en tools. Wat we hier leren is relevant voor ons instituut want ook toepasbaar op andere studies.”

Paul MaasenOnderwijsmanager HU pabo

Het legt onze blinde vlek op een mooie manier bloot. En deze manier van werken, ervaringskennis van studenten gebruiken om onderwijs te ontwikkelen roept ook heel veel enthousiasme op. Bij zowel docenten als studenten.

Ivo de WildeCoördinator en docent Kind in Omgeving

We organiseerden hiervoor verschillende activiteiten zoals een actieweek met docenten en lessen waarin ervaringsdeskundige studenten hun tools testen binnen de klas. Lector Anja Overdiek en onderzoeker Jet van de Touw versterkten ons bij de impactstrategie binnen het onderwijssysteem. Opleidingsinstituten richten zich op het overdragen van cognitieve- en praktijkkennis voor studenten. Hoe geef je ervaringskennis daarin ruimte? Een bevlogen team van onderwijsprofessionals, op allerlei plekken en lagen op de pabo heeft het nu over een proces, een beweging en een onderstroom in plaats van over een eindig project.

De tools, werkwijze en mindset zijn nu ingebed in het curriculum van de pabo opleiding, in verschillende leerjaren. De in co-creatie ontwikkelde tools zijn toegankelijk voor zowel docenten als studenten. Ze kunnen ingezet worden op de studie en op basisscholen. Alle materialen zijn te leen in de bibliotheek van de Hogeschool Utrecht, ook voor andere studierichtingen zoals social work.

Zelf aan de slag?
Bekijk de menukaart. Vind hier de vragen van de Grabbel Babbel Ton digitaal en de “Ik ben niet zielig maar ik wel…” lijst.

Ervaringskennis als motor voor verandering

Om inzichten te delen en te verbreden naar andere (onderwijs)organisaties waren we op Dutch Design Week. De 3dubbel materialenkast stond in de Embassy of Inclusive Society en inspireerde bezoekers tot nieuwe gesprekken. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam langs met verschillende rondleidingen. Ervaringsdeskundige studenten hielden een workshop voor studenten van andere pabo’s en geïnteresseerden. Samen met Agis innovatiefonds organiseerden we een programma in Natlab over ‘Ervaringskennis als motor’ om opbrengsten, inzichten en geleerde lessen te delen. Inzichten uit ons proces en van de masteropleiding Geneeskunde aan de Universiteit, waar ze op een andere manier de ervaringskennis rond chronische aandoening in het onderwijs brengen. Op interactieve wijze gingen we in gesprek met deelnemers uit het onderwijs en zorgveld, ontwerpers en studenten over vragen als: Welke werkwijze en interactieve (social design) tools helpen in deze processen? en Hoe komen we van een inspirerend initiatief naar een motor voor blijvende verandering?

Voor 3dubbel hebben we de kennis van de stichting Zorgeloos naar School, MV ontwerpers en pabo HU bij elkaar gelegd om op een innovatieve manier te kijken naar het vraagstuk van ervaringskennis van chronische aandoeningen in het onderwijs. We hebben ondersteund door Agis Innovatiefonds in 2 slagen dit proces kunnen vormgeven. Een onderzoeksfase en een concretiseringsfase. Voor ons ontwerpproces gebruikten we de frame innovation methode als houvast, terwijl we steeds flexibel bleven voor wat deze innovatieve samenwerking nodig had.

We delen graag onze ervaring. Neem contact op om te sparren over wat social design kan bijdragen.

Kernteam

Zorgeloos naar School Initiatiefnemers: directeur Lydia Braakman en voorzitter Floor Kaspers

Social designers Myrthe Veeneman en Marjolein Vermeulen

Ervaringsdeskundige studenten Tamara Hoogeweegen, Kayleigh Polhuis, Rianne de Roon, Suraphon Monfils, Sara Sanders en Pauline Paardenkooper

Kernteam pabo HU Onderwijsmanager Paul Maasen, aandachtsfunctionaris Petra Oostveen, coördinator Ivo de Wilde, opleidingsdocent Henry van Kraanen, instituutsopleiders Ferry Lock en GertJan Boog en ervaringsdeskundige docent Maarten Zijdel

Agis innovatiefonds Veranderkundig adviseur Gerdine van Ramshorst en directeur Annemarie Kuiper

Impact monitor Hogeschool Rotterdam en Utrecht Lector Cybersocial design Anja Overdiek en onderzoeker Jet van der Touw

Curator embassy of inclusive society Shay Raviv

Dank aan het enthousiasme van docenten en studenten HU pabo en versterking van Kaja Sariwating

Periode

2022 – 2024